Çift terapisi veya evlilik terapisi olarak da adlandırılan bu terapi şekli, bireysel terapiden farklı olarak iki kişi arasında yaşanan ilişkideki problemlere odaklanmaktadır. Psikoterapist bu noktada çiftin ilişkilerindeki çatışmaları tespit eder ve bunun çözümü için her iki kişinin de memnun olacağı bir çözüm yolu bulmalarına yardımcı olur.
Özellikle boşanmanın yasak olduğu ya da toplum tarafından onaylanmayan dönemlerde çiftler arasında duygusal bağlar sağlam değildi. Evlilik memnuniyetlerinin düşük olması, çiftlerin birbirlerinden beklentilerinin de düşük olmasına neden oluyordu. Böylece bir denge oluşuyor ve aile istikrarı sağlanıyordu. Ancak günümüzde bireycilik fikrinin hakim olmaya başlamasıyla birlikte çiftlerin birbirinden beklentileri artmıştır. Bu beklentiler doğrultusunda çatışmalar yaşanmakta, çatışmaların çözümünde tek taraflı değişimler beklenmektedir. Bu şekilde bir çözümün gerçekleşmemesi durumunda da “ayrılık” ilk seçenek olarak değerlendirilmektedir.
Çift terapisinin amaçlarından biri, çiftlerin, etkili iletişim kurmalarını sağlamaktır. İletişimin kalitesinin düştüğü ilişkilerde çatışmaları çözmek mümkün değildir. Dinleme yeteneğinin gelişmesi iletişimin en önemli unsurlarındandır. Çiftlerin rekabetten uzaklaşarak ilişkiye bakış açılarını değiştirmeleri diğer bir amaçtır. Bu noktada çiftleri “pipon” oynamak, yani sorunu birbirlerine atmak yerine, “basketbol” oynayarak, sorunları birlikte çözmeleri beklenir. Sorunu birlikte çözmek aynı zamanda ileride karşılaşacakları içsel ya da dışsal stresörlerle baş etmede birincil araçtır. Ortak yaşam hedeflerinin geliştirilmesi ve yaşam sorumluluklarının paylaşılması ilişkiyi güçlendirme adına önemli bir adımdır.
Çift terapistinin hedeflerinden biri, çiftlerin sorunlarını çözmekten çok, çiftlerin bu sorunları birlikte çözmelerini sağlamaktadır. Bu bağlamda ilişkide tek taraflı çabalar yeterli olmamaktadır. İki tarafında çalışacağı terapiler verimli geçmektedir. Çoğu zaman uzun ve meşakkatli bir yolculuk olan çift terapisinde çiftlerin birbirlerine zaman vermesi ve sabırlı olması gerekmektedir. Uzun zamandır devam eden davranış kalıplarının değişimi ya da gelişimi zaman alır. Bu süreci sabırla tamamlayan çiftler ilişkilerinde memnuniyete ulaşmaktadırlar.