EMDR, Türkçe açılımıyla Göz Hareketleriyle Duyarsızlaştırma ve Yeniden İşleme, 2 milyon kişinin farklı psikolojik rahatsızlıklarının başarıyla tedavi edilmesini sağlamış güçlü bir psikoterapi yaklaşımıdır. EMDR 1987 yılında, Dr. Francine Shapiro’nun göz hareketlerinin rahatsız edici düşüncelerin şiddetini azaltabildiğini tesadüfen keşfetmesiyle başladı.

     Beyin günde yaklaşık 20 bin anıyı kaydeder. Duygu, düşünce, duyum, imge, ses, koku gibi bilgiler işlenir, ilişkili anı ağlarına bağlanır ve işlevsel hale gelir. Böylece öğrenme gerçekleşir. Bu anıların bazıları olumlu bazıları olumsuz ve birçoğuda önemsiz ve nötr olanlardan oluşmaktadır. Olumlu ve nötr anılar bilgi işleme sürecinden normal bir şekilde hafızaya atılırken, olumsuz ve travmatik anılar bu süreci bozar. Örneğin bilgisayara giren bir virüs gibi, anlamlandırma sürecinin normal çalışmasına engel olur. Yani fazla yemek yediğiniz bir günü düşünün, mideniz hazımsızlık yaşar ve rahatsız olursunuz. Tıpkı mide hazımsızlığı gibi olumsuz ve travmatik anılar beyinde hazımsızlığa yol açar. Sonuç olarakta kişi psikolojik rahatsızlıklar yaşar.

     Travmatik anılar geçmişte yaşanmasına rağmen, anı ağına entegre olamadığı için, bugün yaşanan bazı durumlar bu olumsuz ve travmatik anıların tetiklenmesine yol açıyor ve kişide etkisi hala “bugün” yaşanmışçasına canlı olarak sürüyor. ,

     Doğal afetler, büyük kazalar, kayıplar, savaş, taciz, tecavüz gibi önemli travmaların yanı sıra, başta çocukluk çağı olmak üzere her yaşta yaşanan ve etkisi travmatik olan her tür yaşantı; günlük hayatta aile, okul, iş çevresinde yaşanan olumsuz olaylar, şiddete maruz kalmalar, aşağılanmalar, reddedilmeler, ihmal ve başarısızlıklar işlenememiş anılar arasında yer alabilirler.

     EMDR, bu tür izole anıların işlenmesini sağlayan fizyolojik temelli bir terapidir. Beynin zamanında yapamadığı işlemi yapmasını sağlar. Kilitli kalmış anı ile diğer anı ağları arasında ilişki kurulması, öğrenmenin sağlanarak bilginin adaptif bir şekilde depolanması mümkün olur. Danışan artık rahatsız olmaz ve anıyı yeni ve sağlıklı bir perspektiften görür.

http://www.emdr-tr.org/tr-tr/content/EMDR/EMDR_Nedir.aspx